Skip to content

Nieuws

Zonderlinge muziek voor een ongewone combinatie

Onlangs speelde Il Sussurro  een nieuw werk van de jonge componist Rob Manthey. Het stuk ‘music go for at rush to’, voltooid in de herfst van 2010, heeft hij speciaal voor dit ensemble geschreven. In dit stuk mengt hij de klank van traverso en clavichord met computergeluiden

Een aantal vragen aan de componist:

  • Waarom heb je speciaal voor deze combinatie van instrumenten een stuk geschreven?

Er waren twee redenen. Het startpunt was mijn vriendschap met Amanda en Gerard. Ik heb ze vaak horen spelen in verschillende ruimtes – huisconcerten, musea en andere gelegenheden, en ik raakte geïnteresseerd omdat deze oude instrumenten toon- en kleurkwaliteiten hebben die ontbreken bij moderne instrumenten. Dit feit fascineert me als componist.

  • Wat was je inspiratie, met name de computer partij?

Wat betreft de computer partij is misschien nodig te beschrijven wat de computer doet. Het is eigenlijk een muziekinstrument geschreven in software. De geluiden die geproduceerd worden vallen in de categorie ‘ruis’. Er is een serie vormen, iedere vorm wordt vervolgens gefilterd, verlaagd of verhoogd om zodoende een grotere verscheidenheid aan geluidsmogelijkheden te creëren.

  • Hoe past de computer bij de andere twee instrumenten, zo anders en zoveel ouder?

Mijn ervaring van barokke ornamentatie, in de muziek en architectuur heb ik vertaald naar de software voor de computer. De geluiden die dit ‘software
instrument’ voortbrengt zie ik als een vorm van ornamentatie, die verwijst naar vroegere ideeën over detail en decoratie.

  • Wat kun je ons over de titel vertellen – ‘music go peach for at rush to’?

De titel is op dezelfde manier als de muziek ontstaan: ik neem vertrouwde elementen en zoek naar nieuwe manieren om ze te gebruiken en tot interessante resultaten te komen.

‘music go for at rush to’ ging in première op 6 februari 2011, tijdens een concert in Museum Geelvinck. Musici, componist en publiek waren allen enthousiast over het resultaat. Il Sussurro is van plan meer eigentijdse muziek in haar programmering op te nemen.

Meer informatie over Rob Manthey, en een geluidsfragment van ‘music go for at rush to’ vind je op zijn website.